Tot ce trebuie să știi despre sindromul colonului iritabil
Sindromul colonului iritabil (IBS) este cunoscut și sub numele de colon spastic, intestin iritabil, colită mucoase și colită spastică. Nu este ca boala inflamatorie intestinală și nu are legătură cu nicio altă boală intestinală. IBS este un grup de simptome intestinale care apar adesea împreună.
Severitatea și durata simptomelor variază de la persoană la persoană. O analiză din 2018 a arătat că pentru a pune un diagnostic, profesioniștii din domeniul sănătății caută simptome care au apărut în cel puțin trei zile pe lună în ultimele trei luni. În unele cazuri, IBS poate provoca leziuni intestinale.
Cu toate acestea, acest lucru nu este obișnuit. IBS nu crește riscul de cancer gastrointestinal, conform unui studiu din 2022. Dar poate avea totuși un impact major asupra vieții tale.
Descoperă cauzele și simptomele colonului iritabil
Simptomele IBS includ adesea:
- crampe
- dureri de stomac
- gaze și balonare
- constipaţie
- diaree
Diagnosticul sindromului intestinului iritabil
Medicul tău poate diagnostica IBS pe baza simptomelor pe care le ai. De asemenea, poți face una sau mai multe dintre următoarele pentru a exclude alte cauze posibile ale simptomelor:
- Respecă anumite diete sau elimină temporar anumite grupe de alimente pentru a exclude alergiile alimentare
- Testează probe de scaun pentru a exclude infecția
- Analize de sânge pentru a verifica anemie și a exclude boala celiacă
Tratează sindromul colonului iritabil
În prezent, nu există un tratament pentru IBS. Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor. În primul rând, medicul tău te poate îndruma să faci anumite schimbări în stilul de viață. Aceste remedii la domiciliu sunt de obicei recomandate înainte de a lua orice medicamente.
Remedii pentru IBS
Anumite remedii sau modificări ale stilului de viață te pot ajuta la ameliorarea simptomelor IBS fără medicamente. Exemple de aceste schimbări ale stilului de viață includ:
- Activitatea fizică regulată
- Evitarea băuturilor ce conțin cofeină, deoarece acesta poate irita intestinul
- Reducerea stresului
- Luarea de probiotice (bacteriile „bune” care se găsesc de obicei în intestin)
Dieta cu sindromul intestinului iritabil
Pentru unii oameni, modificările dietetice pot contribui în mare măsură la ameliorarea simptomelor. O dietă comună recomandată de medici și dieteticieni înregistrați pentru sindromul colonului iritabil este o dietă cu conținut scăzut de FODMAP. FODMAP-urile sunt un tip de carbohidrați care se găsesc în anumite alimente.
Cercetările au arătat o legătură între FODMAP și unele probleme digestive comune. Deoarece simptomele IBS variază de la persoană la persoană, abordarea modificării dietei trebuie să fie diferită.
Ce alimente ar trebui să eviți
Gestionarea unei diete pentru sindromul de colon iritabil poate dura mai mult timp, dar de obicei merită efortul. Modificarea cantității sau eliminarea anumitor alimente, cum ar fi lactatele, alimentele prăjite, zaharurile nedigerabile și fasolea, pot ajuta la reducerea unei varietăți de simptome.
Pentru unii oameni, adăugarea de condimente și ierburi, cum ar fi ghimbirul, menta și mușețelul, poate ajuta la reducerea unor simptome IBS.
Simptomele IBS se manifestă diferit. La persoanele care au menstruație, simptomele IBS pot crește în timpul perioadei. Cauza exactă a IBS este necunoscută, dar afecțiunea a fost legată de anumite tulburări alimentare și de dispoziție. Este important să urmărești simptomele pentru a înțelege declanșatorii.

Author: Vasile Savu
This author has published 301 articles so far. More info about the author is coming soon.