Interlink.ro

Sfaturi utile cu privire la modul de utilizare si purtare corecta a mastii de protectie

April 23, 2021 | Author: | Posted in Diverse, Sanatate
expertcompany.ro

In aceste perioade ale epidemiei de coronavirus, purtarea unei masti de protectie este una dintre cele mai importante recomandari de igiena pentru a te proteja pe tine si pe ceilalti de contaminarea cu COVID19. Acest articol impartaseste cele mai bune practici privind utilizarea mastilor medicale.

Ce masti poti folosi?

Exista mai multe categorii de masti pe care le poti utiliza, de obicei difera in ceea ce priveste nivelul de eficienta al filtrarii:

Masti chirurgicale de unica folosinta cu 3 straturi 50 buc sunt cele mai frecvente, protejeaza purtatorul de picaturi si stropi. Mastile de tip I, II si IIR sunt disponibile in Europa. Protectia dureaza aproximativ 4 ore pentru a fi eficienta, maxim 8 ore. Ar trebui aruncata la gunoi dupa utilizare.

arsis.ro

Mastile N95 pot filtra 95% din particulele din aer, protejand astfel purtatorul de vapori sau aerosoli. Unele aparate de respirat sunt reutilizabile (posibilitatea schimbarii filtrului din interior). Conform standardului european, exista aparate de respirat FFP1, FFP2 si FFP3, acestea din urma fiind cele mai filtrante. De asemenea, sunt eficiente timp de maxim 4-8 ore.

In prezent, un numar din ce in ce mai mare de oameni isi creeaza propriile masti, ceea ce poate fi o solutie buna daca farmaciile din jurul tau sunt epuizate. Aceste masti pot fi facute si din hartie. Cu toate acestea, retine ca mastile cusute manual sunt in general mult mai putin eficiente.

Cand ar trebui sa-mi pun masca?

Utilizarea mastilor este din ce in ce mai preferata, chiar obligatorie, in special in transport si locuri publice, deoarece transmiterea asimptomatica are loc mai des decat s-ar putea crede.

Cum sa pozitionezi corect o masca de protectie?

Exista instructiuni specifice de urmat pentru a purta corect masca medicala si pentru a evita contactul cu virusul. Va recomandam mai intai sa iti speli bine mainile inainte de a le manipula.

  • Mai intai, determina ce parte trebuie sa pui pe fata. Asigura-te ca marginea pliabila este orientata in sus si ca partea plana a mastii este orientata spre fata ta. De cele mai multe ori, partea colorata ar trebui sa fie orientata spre exterior.
  • Pune marginea pliabila peste nas. Daca masca are o singura clema mare, tine masca pe fata cu clema in spatele capului.
  • Modeleaza marginea pliabila peste podul nasului. Strange-o cu varful degetelor, astfel incat aerul sa nu poata patrunde in interior.
  • Trage masca peste gura. Asigura-te ca acopera totul, precum si barbia.
  • Odata ce masca este asezata, nu o atinge sau nu o scoate. Daca faci acest lucru, cel mai bine este sa iti speli mainile imediat dupa aceea cu apa si sapun sau sa folosesti un dezinfectant pe baza de alcool.
  • Este timpul sa inlocuiesti masca atunci cand devine umeda. Daca utilizezi masti reutilizabile (de obicei panza), asigura-te ca le speli si lasa-le sa se usuce corect inainte de a le utiliza din nou.

Dupa cum probabil ai observat deja, unii oameni poarta masca, dar isi lasa nasul descoperit.  Retine ca e necesar sa te acoperi cu masca de protectie, asa cum este recomandat de OMS.

Article Source

Be Sociable, Share!

Author:

This author has published 298 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.