Interlink.ro

Sfaturi pentru utilizarea corecta a hotei de bucatarie

April 6, 2021 | Author: | Posted in Casa si gradina

Sfaturi pentru utilizarea corecta a hotei de bucatarieHota de bucatarie  joaca un rol important pentru sanatatea ta deoarece aspira si filtreaza vaporii de gatit, in special fumurile de uleiuri si grasimi care se prajesc.

Evita sa le respiri deoarece contin substante toxice – inclusiv acroleina, un iritant respirator care poate exacerba astmul bronsic la persoanele sensibile. In acelasi timp, hota impiedica bucataria si mobilierul sa se infunde treptat cu un film gras, atat urat, cat si nesanatos.

Tipuri de hote

In functie de tipul de functionare, o hota poate, de asemenea, sa evacueze – sau nu – vaporii de apa care scapa din oale, precum si poluantii emisi de focurile unui aragaz cu gaz. De fapt, hotele sunt impartite in doua familii principale:

  • Hote de evacuare, care resping aerul aspirat din cladire printr-un orificiu. Ele au nevoie doar de filtrul de grasime (plasa metalica si lavabila, sau fibre sintetice si de unica folosinta in gunoiul menajer) pentru a impiedica murdarirea motorului si a conductei de evacuare.

In timpul perioadei de incalzire, o hota de aspirare are dezavantajul de a expulza aerul incalzit in exterior. Si chiar si atunci cand nu functioneaza, poate provoca pierderi de caldura prin conducta de evacuare, daca nu este strans.

arsis.ro
  • Hotele de reciclare care returneaza aerul de admisie filtrat in bucatarie. Acestea sunt echipate nu numai cu unul sau mai multe filtre de grasime (lavabile sau de unica folosinta), ci si cu un filtru de miros, in general cu carbune activ (de unica folosinta sau regenerabil dupa spalarea in masina de spalat vase si cuptor). Cele doua filtre sunt adesea combinate; filtrul de miros plasat deasupra filtrului de grasime.

In perioada de incalzire, o hota de reciclare are avantajul de a nu lasa aerul fierbinte din casa sa piarda. Dar are dezavantajul de a nu evacua vaporii de apa: iarna, daca ferestrele si peretii sunt reci, acest vapor poate condensa si produce mucegaiul. In plus, nu reuseste sa elimine toate mirosurile.

Acest tip de hota nu este recomandat pentru gatitul cu gaz deoarece nu evacueaza poluantii de ardere (NOx, CO, particule fine).

„Extractia” trebuie gandita cu „ventilatia”

Majoritatea modelelor de hote decorative de bucatarie trebuie instalate fie in modul „extractie”, fie in modul „reciclare”; cateva modele rare pot pastra ambele functii si pot fi comutate de la un mod la altul – ceea ce face posibila trecerea la modul de recirculare iarna pentru a evita risipa de energie de incalzire.

expertcompany.ro

Intr-o cladire eficienta din punct de vedere energetic – adica bine izolata, etansa si prevazuta cu o ventilatie controlata cu dublu flux (cu schimb de caldura) – reciclarea este in general preferata, deoarece extractia poate perturba ventilatia intregii locuinte.

Pentru acest tip de cladire, exista un tip de hota echipat cu un sistem foarte eficient de filtrare a vaporilor de grasime, care permite evacuarea acestora.

In toate cazurile, instalarea unei hote trebuie luata in considerare la proiectarea ventilatiei cladirii, in special pentru a asigura o orificiu de admisie a aerului situat cat mai aproape de hota, care sa compenseze debitul care este aspirat din exterior.

Article Source

Be Sociable, Share!

Author:

This author has published 298 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.