Interlink.ro

Romanii si smartphone-urile

February 13, 2019 | Author: | Posted in Telefoane mobile
expertcompany.ro

S-a facut in sfarsit un sondaj cu privire la relatia pe care o au romanii cu smartphone-urile lor. Autorii sunt cei de la Huawei, care au avut grija sa adune informatii de la un esantion divers din punct de vedere al varstei, sexului, ocupatiei si preferintelor respondentilor si suficient de mare (peste 12.000 de persoane) pentru a trage niste concluzii elocvente in acest sens.

Principala concluzie pe care o putem trage in urma studiului este aceea ca romanii prefera telefoanele ieftine, indiferent de generatie. Intrebarea din sondaj nu se referea insa la preferinte ci la ce telefon au oamenii prezent.

Cu alte cuvinte, romanii detin telefoane ieftine, asta neinsemnand ca nu ar prefera un iPhone sau un Samsung de ultima generatie in loc de telefonul low-end sau mid-range pe care il detin.

arsis.ro

Isi permit insa Romanii telefoane scumpe? Salariul mediu in Romania este sub 1000 de euro lunar, insa trebuie mentionat faptul ca multi dintre respondenti au varste fragede astfel ca depind de venitul parintilor si de procentul din acest venit pe care sunt dispusi sa-l aloce pentru achizitia unui telefon pentru copilul lor.

De asemenea, in cazul acestora este probabil ca in momentul in care device-ul se deterioreaza, parintii mai degraba sa il repare decat sa il inlocuiasca, o inlocuire baterie iphone de pilda, fiind mai putin costisitoare decat un iPhone nou.

Oricum, un flagship este mai scump decat salariul mediu al unui roman, iar in unele cazuri chiar mai scump decat doua salarii medii. Bineinteles, salariul nu poate fi cheltuit integral pe un telefon nou, astfel ca nu putem spune ca daca ar economisi doua luni la rand orice roman si-ar putea lua un nou iPhone.

Ce-i drept nici producatorii de telefoane nu au venit cu inovatii radicale in ultimii ani, astfel ca si motivatia celor ce si-ar permite un astfel de flaghsip lipseste in majoritatea cazurilor. Dincolo de Face ID si incarcare wireless, diferentele intre flagship-uri sunt minore de cativa ani incoace.

Telefoanele mid-range in schimb au unde creste si au venit cu inovatii spectaculoase in ultima vreme. Exista numeroase exemple de telefoane exceptionale din segmentul mid-range precum Nokia 7 Plus, Motorola One sau Mate 20. Multe flagship-uri au deci alternative mid-range ce nu sunt foarte departe de corespondentul lor high-end in materie de specificatii insa costa considerabil mai putin.

Conform sondajului Romanii isi pierd destul de des telefonul, insa nu s-a facut o dinstinctie intre categoriile de telefoane “pierdute” mai des pentru a vedea daca romanii au mai multa grija de telefoanele scumpe de cele ieftine.

S-a facut insa o distinctie in functie de generatie, astfel ca putem spune ca romanii mai tineri au mai putina grija de device-urile lor inteligente decat respondentii mai in varsta.

O alta problema pe care o au romanii in materie de educatie digitala este frecventa cu care fac back-up. Daca in cazul generatiei mai in varsta acest lucru se intampla destul de rar, milenialii si generatia tanara si-a format reflexul de a-si face backup la informatiile stocate pe telefon in mod regulat.

Article Source

Be Sociable, Share!

Author:

This author has published 29 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.