Musaca greceasca: un preparat de care te vei indragosti de la prima gura
Moussaka sau musaca este un fel de mancare traditional in bucataria greaca. Straturile acestui fel de mancare delicios constau din vinete prajite, carne tocata cu rosii si scortisoara si, de obicei, si felii de cartofi. Un sos cremos de bechamel acopera straturile. Branza rasa ofera caserolei o crusta aurie.
Preparatul este un clasic in bucataria greaca. La fel ca souvlaki si gyros, acest fel de mancare a triumfat in intreaga lume. Marinarii greci isi raspandisera deja cultura in parti mari ale lumii in antichitate. Un val de emigratie in secolele XIX si XX a insemnat ca astazi sapte milioane de greci traiesc in intreaga lume, iar bucataria greaca este prezenta pe fiecare continent.
Pe de alta parte, populatia din Grecia insasi este de doar 10 milioane de oameni. Dar emigrantii si-au luat retetele cu ei in tari indepartate si acum oameni de toate nationalitatile incearca sa reproduca in propria bucatarie gustul desavarsit al acestor mancaruri.
Multi greci aproape ca jura ca bucataria lor este incomparabila. Popularitatea restaurantelor grecesti din toata lumea le dovedeste dreptate. „Mergem la greci” – auzi aceasta propozitie la fel de des astazi ca: mergem la restaurantul italian, chinezesc sau japonez.
Bucataria greaca si musacaua sunt feluri de mancare consistente care te fac sa uiti de calorii. Aceasta este un preparat in straturi. Fiecare gospodina si-a dezvoltat propria versiune – un lucru ramane intotdeauna acelasi: vinetele determina profilul gustului.
Structura tipica a preparatului: cu sau fara cartofi?
Vinetele, feliate si prajite usor in ulei de masline, formeaza doua straturi in musaca care se topesc in gura. Carnea de vita tocata intr-un sos picant de rosii cu mult usturoi si aroma de scortisoara tipica Greciei fac din musaca o experienta de neratat.
Sosul bechamel, un sos alb cu mult unt, faina si lapte, este incoronarea cremoasa a unei musaca. Branza rasa da si sosului bechamel o crusta aurie. In Grecia, aceasta crusta consta din kefalotiri, branza de oaie tare sau sarata, in alte zone ale lumii se foloseste mai des parmezanul.
Marea intrebare legata de reteta este: cu sau fara cartofi? Deoarece cartofii adauga volum acestui fel de mancare, restaurantele pregatesc de obicei musaca cu unul sau doua straturi de felii de cartofi. In bucatariile grecesti, pe de alta parte, adesea lipsesc in totalitate. Unele restaurante ofera versiuni vegetariene de musaca, in care cartofii inlocuiesc carnea de vita macinata.
De ce este sanatoasa musacaua?
Musacaua este bogata in vinete, un tip de legume pe care expertii le numesc un superaliment. Culoarea mov a cojii – pe care o mananci in musaca – este considerata a fi una dintre cele mai sanatoase culori din regnul plantelor.
Printre altele, contine terpene care ar trebui sa previna cancerul. In plus, coaja purpurie contine acid cafeic, care are un efect antibacterian, antioxidant si anticarcinogen. Sunt incluse, de asemenea, vitamine B importante.
Nu in ultimul rand, vinetele ofera mult potasiu si magneziu. Cu toate acestea, vinetele prezinta un dezavantaj: atunci cand se prajesc, absorb uleiul de masline aproape ca un burete. Drept urmare, musaca este abundenta in calorii.
Prin urmare, daca si tu iti doresti sa te bucuri de gustul desavarsit al acestui preparat grecesc, nu trebuie sa pleci la cumparaturi si sa petreci ore intregi in bucatarie. Doar comanda musaca de la Food Evolution si bucura-te de o masa delicioasa alaturi de cei dragi!

Author: Vasile Savu
This author has published 301 articles so far. More info about the author is coming soon.