Interlink.ro

Generalitati despre grupuri de pompare

July 30, 2014 | Author: | Posted in Diverse
expertcompany.ro

In statiile de pompare  se folosesc diverse dispozitive si elemente auxiliare pentru realizarea instalatiei de apa. Conductele statiilor de pompare cu diametre mai mari de 300 mm realizeaza schimbarile de directie prin coruri confectionate din segmente si asamblate prin sudura.

Un grup de pompare este dimensionat in functie de debitul necesar . Numarul de segmente obisnuit este 2, 3, 5 dar nu se exclude posibilitatea stabilirii numarului optim prin calcule de optimizare. In ceea ce priveste  miscorarea cheltuielilor ocazionate de energia consumata, se are in vedere faptul ca pe masura ce investitia creste, coeficientul pierderilor locale de sarcina se apropie de cel al coturilor netede, fara realizare din segmente.

La confectionarea coturilor din segmente se presupun a fi cunoscute: diametrul conductei, raza de racordare cu care se realizeaza cotul. Executia cotului se afce prin debitarea segmentelor dintr-o conducta de acelasi diametru si apoi asamblarea acestora  prin sudura. Pentru debitarea segmentelor sunt necesare  sabloane care reprezinta suprafata desfasurata a segmentelor (feliilor)  de centru si margine.  In ceea ce priveste modul de desfasurare al unei felii de margine, se constata ca aceasta reprezinta suprafata laterala a unui cilindru circular drept  sectionat cu un plan. Deoarece toate generatoarele  cilindrului apar proiectate pe planul vertical in adevarata marime, fiind paralele cu acesta, constructia nu mai necesita rotiri suplimentare.

Pentru segmentul sau felia de la mijloc se va considera in confectionarea  sablonului si simetria fata de axa orizontala. Ramificatiile sunt confectii metalice aferente conductelor statiilor de pompare, reprezentand puncte (zone) de unire sau separatie a circuitelor. Dupa cum asigura unirea sau separarea circuitelor  se numesc de confluenta si de separatie.  Dupa cum circuitele au sau nu acelasi diametru, transporta debite diferite, respectiv au sau nu axele continute  in acelasi plan, se disting tipuri multiple ca: ramificatii simetrice, asimetrice, intre doua sau mai multe conducte cu sau fara  reductie intermediara. Pentru reductiile circulare inclinate sau asimetrice, operatia grafica  de desfasurare este reprezentata schematic.

arsis.ro

Conul circular oblic cu baza in planul orizontal are varful pe una din generatoare. Confectiile metalice din bazinele de aspiratie si refulare ale statiilor de pompare reprezinta confuzoare sau difuzoare, dupa cum realizeaza micsorarea sau cresterea sectiunilor pe directia de curgere a fluidelor. Piesa de aspiratie este repreezentata printr-un confuzor amplasat la capatul conductei de aspiratie.  La intrare in piesa de aspiratie sectiunea este astfel aleasa incat vitezele sa nu depaseasca 0,4=0,6 m/s. Confuzorul  ce constituie piesa de aspiratie reprezinta o reductie inclinata cu generatoare superioara orizontala, in vederea reducerii  cotei la fund a bazinului. In prima avarianata piesa de aspiratie are la intrare sectiunea circulara, pentru care prezinta o garda de fund.

Pentru a asigura o garda de fund mai mare si o sectiune de intrare sporita se va sectiona reductia cu un plan obtinandu-se o sectiune eliptica corespunzatoare. Pe  piata exista o gama variata de grup de pompare in functie de tipul de pompe.   Exista  grup de pompare cu pompa multietajata; acesta este folosit in cazul sistemelor de alimentare cu apa a locuintelor sau a unitatilor industriale, in cazul sistemului pentru irigatii, respectiv ca element ajutator in zona retelei publice de apa unde asigura  utilizatorilor apa la presiunea dorita.

Un grup de pompare se regaseste cel mai adesea intr-o statie de pompare. In zonele unde exista cladiri inalte iar apa se consuma la un flux neregulat, in perioadele de suprasolicitare a retelei este nevoie de un dispozitiv care sa ajute reteaua sa creeze  presiunea dorita. Un grup de pompare isi regaseste utilitatea si in sectorul industrial, acolo unde se necesita o presiune ridicata a apei. Un grup de pompare practic este format din mai multe pompe, in functie de tipul acestora si este folosit in locatii unde consumul de apa este unul ridicat, iar un singur dispozitiv de pompare nu este suficient.  In functie de modelul pompei se restrange sau se largeste sfera de utilitate a unui grup de pompare.

Article Source

Be Sociable, Share!

Author:

This author has published 7 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.