Interlink.ro

Ecografie vasculara – ce este si de ce medicii solicita aceasta analiza?

February 7, 2022 | Author: | Posted in Diverse

Ecografia vasculara utilizeaza undele sonore pentru a evalua sistemul circulator al organismului si pentru a ajuta la identificarea blocajelor din artere si vene si la detectarea cheagurilor de sange. Acest test include, de obicei, un studiu cu ultrasunete Doppler (o tehnica care evalueaza fluxul sanguin printr-un vas de sange). Ecografia nu utilizeaza radiatii ionizante, nu are efecte nocive cunoscute si ofera o imagine a tesuturilor moi care nu apar pe imaginile cu raze X.

Aceasta procedura necesita putina pregatire speciala sau deloc. Ocazional, cu toate acestea, vi se poate cere sa postiti in prealabil. Lasati bijuteriile acasa si purtati haine lejere si confortabile. S-ar putea sa vi se ceara sa va imbracati cu un halat.

Sunt mai multe motive pentru care medicii ar putea sa ceara o Ecografie Doppler vasculara (artere si vene) de membre inferioare.

Ce este ecografia vasculara?

arsis.ro

Ecografia este un examen medical neinvaziv care ajuta medicii sa diagnosticheze si sa trateze afectiunile medicale. Este sigur si nedureros. Produce imagini ale interiorului corpului folosind unde sonore. Imagistica cu ultrasunete este, de asemenea, cunoscut sub numele de ultrasunete. Foloseste o sonda mica numita traductor si un gel care este plasat direct pe piele.

Undele sonore de inalta frecventa calatoresc de la sonda prin gel si in organism. Sonda preia sunetele care ricoseaza. Un computer utilizeaza aceste unde sonore pentru a crea o imagine. Examenele cu ultrasunete nu folosesc radiatii (raze X). Deoarece ultrasunetele capteaza imagini in timp real, pot arata structura si miscarea organelor interne ale corpului. De asemenea, poate arata sange care curge prin vasele de sange.

Ecografia vasculara produce imagini ale venelor si arterelor corpului.

O ecografie Doppler face parte, in general, dintr-un examen cu ultrasunete vasculare.

Ecografia Doppler consta intr-o tehnica speciala cu ultrasunete care evalueaza miscarea materialelor in organism. Acesta permite medicului sa vada si sa evalueze circulatia sangelui prin artere si vene in organism.

Care sunt unele dintre utilizarile comune ale acestei proceduri?

Ecografia este o modalitate utila de a evalua sistemul circulator al organismului. Ecografia vasculara se efectueaza pentru:

  • ajuta la controlul fluxului sanguin catre organele si tesuturile organismului
  • localizati si identificati ocluziile (stenoza) si anomaliile, cum ar fi placilesau emboiile si ajutati la planificarea unui tratament eficient
  • detectarea cheagurilor de sange (tromboza venoasa profunda (TVP) in cele mai importante vene ale picioarelor sau bratelor
  • determinati daca un pacient este un candidat bun pentru o procedura cum ar fi angioplastia
  • sa evalueze succesul procedurilor care grefeazasau ocolesc vasele de sange
  • determina daca exista o artera marita (anevrism)
  • evaluarea venelor varicoase

La copii, ultrasunetele sunt utilizate pentru:

  • facilita plasarea unui ac sau cateter in vena sau artera, pentru a ajuta la evitarea complicatiilor, cum ar fi sangerare, leziuni nervoase
  • evaluati o legatura intre o artera si o vena care poate fi vazuta intr-o malformatie vasculara congenitala (malformatii arterio-venoase sau fistula) si in dializa fistulei.

Daca o linie este plasata intr-o artera sau vena in picioare sau brate, exista o sansa mult mai mare de a dezvolta un cheag in jurul ei din cauza dimensiunii mici a venei (in special la sugari si copii mici). In unele cazuri, se poate forma un cheag in brat sau piciorul stang, acesta din urma raspandindu-se in venele principale ale stomacului.

expertcompany.ro

Article Source

Be Sociable, Share!

Author:

This author has published 301 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.