Diferenta dintre calculatoare desktop si servere
Un administrator de retea care este la inceput de drum, va avea cu siguranta unele probleme in a intelege anumite concepte si diferente intre un pc normal (desktop) si un server (din punct de vedere hardware). Cauti servere second hand de cea mai buna calitate? Intra pe DiablosComputer.ro!
Invatarea diferentelor dintre un pc si un server nu este totusi foarte complicata, doar ca dureaza ceva timp. In multe feluri, hardware-ul prezent pe un server, nu este cu mult diferit fata de cel prezent la interiorul unui pc desktop, normal.
Ambele calculatoare folosesc aceleasi componente de baza cum ar fi memoria RAM, procesoarele si sursele. In ciuda tuturor acestor asemanari totusi, hardware-ul de pe servere poate parea complet strain persoanelor care au avut de-a face inainte numai cu hardware conceput pentru desktop-uri.
Componentele individuale ale unui server tind sa fie ceva mai avansate si mai complicate, decat surorile lor, concepute pentru calculatoare de tip desktop.
De asemenea, serverele pot avea unele componente cu functie de “hot-swap”, adica se pot inlocui/extrage in timp ce pc-ul functioneaza fara a se strica nimic. In timp ce pc-urile normale pot avea si ele astfel de componente (vezi hdd-urile s-ata), totusi acestea sunt mult mai comune pe servere.
Acum, pentru ca am discutat putin despre diferentele hardware dintre pc-urile normale si servere, sa ne intoarcem atentia catre form-factor-ul acestor 2 tipuri de calculatoare.
Atunci cand vorbim despre computere, termenul de “form factor” descrie dimensiunile fizice si standardele folosite de diferite componente ale sistemelor si de catre computer ca un intreg.
Pentru a va da un exemplu si mai concret, multe pc-uri din ziua de astazi folosesc un form factor cunoscut sub numele de “standardul ATX”. Un standard ATX poate acomoda din punct de vedere fizic, orice placa de baza de tip ATX (ce respecta dimensiunile standardului) si orice sursa ATX, chiar daca aceste componente vin de la producatori diferiti.
Un alt standard comun, este Micro ATX. Acesta, dupa cum i-o sugereaza si numele, este un ATX de dimensiuni mai mici, pentru obtinerea unor sisteme de calcul ce pot fi incorporate/montate in niste carcase de dimensiuni mai mici.
Daca o placa de baza ce suporta standardul Micro ATX, va functiona fara probleme pe o carcasa ATX, trebuie sa tineti cont de faptul ca vice-versa nu este valabila: o placa de baza ATX de dimensiuni standard, nu va putea fi montata intr-o carcasa Micro ATX.
Form factor-ul este aplicabil si altor componente hardware de asemenea, dar serverele au in general un anumit form factor, mai mult sau mai putin diferit decat cele folosite la pc-uri, dar nu intotdeauna, adica nu neaparat. Exista un anumit form factor folosit la serverele de retele (network servers) si un altul ce este folosit in servere de tip tower, rack sau blade.
Dintre toate aceste tipuri de servere, serverele tower, se aseamana cel mai mult cu pc-urile desktop cu care toti suntem obisnuiti. Carcasele insa, sunt de dimensiuni mai mari, iar componentele de la interior, sunt concepute special pentru server.

Author: Vasile Savu
This author has published 301 articles so far. More info about the author is coming soon.