Interlink.ro

De la Muntele de Pietate la amanetul modern de astazi

November 21, 2018 | Author: | Posted in Diverse

De la Muntele de Pietate la amanetul modern de astaziPentru a ajunge in forma cunoscuta astazi, activitatea de amanetare a parcurs un drum foarte lung, de mii de ani. Astfel, amanetul a existat inca de acum 3.000 de ani, atunci cand oamenii saraci se puteau imprumuta de bani daca lasau un obiect de valoare drept garantie.

Dupa o perioada in care a fost interzisa, incepand cu secolul al XV-lea a luat nastere Muntele de Pietate, care era o organizatie de caritate, infiintata in Italia, cu scopul de a ajuta oamenii saraci, care aveau nevoie de un imprumut de bani, dar nu aveau la cine sa apeleze pentru ajutor.

Ajutorul pe care cei de la Muntele de Pietate il ofereau se adresa exclusiv « saracului jenat – le pauvre honteux ». Persoanele care sufereau de o anumita boala, cei care isi maritau fiicele sau sufereau pierderea neasteptata a unui membru important al familiei, dar nu aveau de la cine sa ceara sprijin financiar sau le era rusine sa o faca, puteau primi un imprumut de la organizatia de caritate.

Ajutorul se oferea doar celor care meritau, care incercau sa isi depaseasca situatia financiara modesta. Pentru a putea primi ajutorul de care aveau nevoie, oamenii trebuiau sa lase drept garantie un bun de valoare, care era, de obicei, un bun pe care il aveau in casa. La achitarea sumei imprumutate, oamenii isi recuperau bunurile.

arsis.ro

Extrem de important este ca bunul lasat drept garantie avea mai mult decat un rol economic, fiind un simbol al stabilitatii si o dovada ca oamenii aveau un patrimoniu, ca apartineau unei parohii, erau inscrisi undeva si nu erau lipsiti de orice bun.

De asemenea, comisionul pe care oamenii il achitau pentru obtinerea imprumutului erau unul foarte mic, scopul principal fiind acela de a ajuta. Cu timpul, Muntele de Pietate si-a mai pierdut din scopul pentru care a fost conceput, iar imprumuturile se ofereau la o scara mult mai larga, existand si comisioane mai mari pe care trebuiau sa le suporte.

Astazi exista case de amanet peste tot in lume, care functioneaza pe acelasi principiu – acordarea de imprumut in schimbul unui bun de valoare care este lasat drept garantie. Din fericire pentru cei care doresc sa obtina astfel de imprumuturi, astazi se pot lasa o gama mult mai diversificata de produse drept garantie. Astfel, va puteti amaneta telefoanele, televizoarele, masinile de spalat rufe, aspiratoarele sau puteti opta chiar si pentru amanet auto. Bineinteles, va puteti amaneta bijuteriile din aur, argint sau platina.

Este mult mai usor in zilele noastre sa obtinem un imprumut prin amanetare, chiar si daca nu dispunem de bijuterii din aur, datorita gamei variate de produse pe care le putem amaneta. Desi casele de amanet de astazi nu mai sunt o organizatie de caritate, serviciile pe care le ofera vin in intampinarea persoanelor aflate in dificultate.

Bineinteles ca cel mai bine ar fi sa nu aveti niciodata nevoie de ajutor financiar, insa este bine sa existe solutii la care sa putem apela, atunci cand sunteti mai stramtorati.

expertcompany.ro

Article Source

Be Sociable, Share!

Author:

This author has published 243 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.