Interlink.ro

De ce este important sa mancam linte?

June 17, 2020 | Author: | Posted in Diverse, Mancare si Bauturi

De ce este important sa mancam linte?
Lintele sunt leguminoase de mici dimensiuni, care impacheteaza o doza puternica de nutritie! Fiecare portie contine proteine, fibre si minerale. Iata un ghid pentru diferitele tipuri de linte si modul in care acestea variaza dupa gust, textura si utilizari.

Beneficiile nutritive ale lintei

Lintele sau Lens culinaris, sunt leguminoase, sau mai pe intelesul tuturor, sunt acele plante care contin seminte comestibile care sunt inconjurate de pielea exterioara protectoare. Semintele de linte se gasesc pe piata cu si fara acoperire (in pastai) precum si intregi sau divizate, ceea ce afecteaza textura si timpul de gatit.

Lintele sunt o sursa excelenta de proteine ​​cu potentialul de a reduce riscul de boli de inima. Acum, ca un aliment de baza in multe culturi, similar cu beneficiile quinoa, lintea este un minunat aliment nutritiv pentru a-l adauga la dieta dvs.

arsis.ro

Lintea uscata este compusa din aproximativ 8% apa, 26% proteine, 63% glucide totale si 42 pana la 47% amidon. Lintele au un continut bogat de minerale, si sunt o sursa deosebit de buna de magneziu, calciu, potasiu, zinc si fosfor.

Semnul lor distinctiv este ca au un continut ridicat de aminoacizi esentiali numit lizina, pe care alte boabe il au dar intr-un continut scazut. Cu toate acestea, le lipseste un triptofan, un aminoacid esential, asa ca asigurati-va ca il obtineti din surse precum carne sau din alte cereale.

O portie de linte, aproximativ 1/4 cana uscata contine aproximativ 180 de calorii, 11 grame de proteine, mai putin de 1 gram de grasime, 32 de grame carbohidrati, 1 gram de zahar si 19 grame de fibre. Pentru micronutrienti; 40 mg calciu, 2,5 mg fier, 42 mg magneziu, 105 mg fosfor, 480 mg potasiu si 1,5 mg zinc.

Tipuri obisnuite de linte

Mancarea sanatoasa nu trebuie sa fie plictisitoare, mai ales atunci cand ai cel putin 12 varietati de linte din care sa alegi; care variaza dupa gust si textura. Urmatoarele tipuri sunt cele mai frecvent utilizate pentru salate, supe si tocanite. De asemenea, sunt disponibile pe scara larga in magazinele alimentare sau magazinele online.

Linte bruna

Lintea bruna este cea mai comuna si isi mentine forma in timp ce se gateste. Are o aroma uniforma, blanda si pamanteasca si o textura cremoasa. Aceste boabe de linte bune ca o farfurie pot fi consumate in salate, adaugate la supe si tocanite.

Timp de gatit: aproximativ 20-30 minute.

Linte rosii

Culorile de linte rosie pot varia de la galben / auriu la portocaliu sau rosu aprins. Au un gust usor mai dulce si tind sa isi piarda forma si descompunerea lor pana la o consistenta a piureului in timpul gatitului.

Din acest motiv, sunt ideale pentru supe, dal indian, sau in curry, unde aceste tipuri de linte au fost folosite ca ingredient primar de secole. Acest tip de linte necesita un timp mai scurt pentru a gati.

Timp de gatit: aproximativ 15 minute.

Linte verde

Lintea verde este mai mare si similara cu lintea bruna. Apare brun-verzui pal, precum mazarea uscata, sau poate fi de-asemenea reperata cu nuante brune. Se pastreaza relativ ferm si au o aroma usoara.

Linte du Puy

Lentilles du Puy sunt similare cu lintea verde, intrucat sunt de aceeasi varietate, dar aceste boabe de linte sunt cultivate explicit in Franta, nu in America de Nord. Aceste linte sunt cultivate in solurile vulcanice ale districtului Puy din Franta si sunt celebre pentru o aroma deosebita de piper si continut ridicat de minerale, inclusiv fier si magneziu.

Cand cautati aceste linte, cautati denumirea oficiala a regiunii pe pachet, aceasta denumire asigurand autenticitatea.

Timp de gatit: aproximativ 20 pana la 40 de minute.

Linte neagra

Boabele de linte neagra sau lintea beluga neagra sunt mici si stralucitoare. Isi tin bine forma si iau aspectul caviarului cand sunt gatite. Acest tip de linte are textura moale si aroma profunda si robusta, si pot fi utilizate in diferite retete. Timpul de gatit este cuprins intre 25 si 30 de minute.

Article Source

Be Sociable, Share!

Author:

This author has published 249 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.