Cele mai cunoscute traditii si obiceiuri de Paste?
Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori, alaturi de Craciun. Daca de Craciun sarbatorim Nasterea Domnului, de Paste sarbatorim Invierea Domnului.
Ei bine, cum fiecare sarbatoare are traditiile si obiceiurile sale, in cele ce urmeaza, va prezentam o lista a celor mai cunoscute traditii si obiceiuri de Paste. De aceea, va invitam sa cititi acest articol pana la final, pentru a vedea daca descoperiti traditii noi, sau daca le-ati respectat pe cele cunoscute deja.
- In traditia ortodoxa, inceputul sarbatorii este marcat odata cu intrarea in postul pastelui care dureaza timp de 7 saptamani. Se spune ca la Inviere este important sa te imbraci in haine noi, pentru ca la fel ca si apa, si vestimentatia are rol purificator.
- Se spune ca in ziua de Paste nu este indicat sa dormi, pentru ca daca vei face acest lucru, vei dormi tot anu (sau vei fi somnoros). Se spune de-asemenea ca daca vei dormi in ziua de Paste, vei avea ghinion pe tot parcursul anului.
- In ceea ce priveste lumanarea de la Inviere, este important ca aceasta sa fie pastrata in casa pana in urmatorul an de Paste, iar in caz de boala aceasta trebuie aprinsa. De-asemenea, traditia spune ca lumanarea de la Inviere trebuie aprinsa si in cazul unor calamitati naturale, sau in caz de boala.
- O alta traditie de Paste spune ca in dimineata zilei de Paste este important sa privesti prima data intr-un vas cu apa neinceputa, pentru a avea vederea buna tot anul.
- De-asemenea, traditia spune ca este important sa te speli pe fata cu apa neinceputa, dintr-o cana noua, in care fie ai pus un fir de iarba, fie un banut de argint sau un ou rosul. Acestea sunt considerate a fi semne ale prosperitatii si ale sporului in toate, deci pentru a avea un an prosper, trebuie respectata aceasta traditie.
- Traditia spune ca in cazul in care in ziua de Paste vei manca oul cu sare, vei transpira tot anul; iar multi oameni respecta aceasta traditie si nu isi pun sare pe oul rosu spart, pe care urmeaza sa il manance.
- De-asemenea, traditia spune ca pe masa fiecaruia, de Paste trebuie sa existe cozonac. Inca din perioada copilariei ne amintim cum mergeam la bunici in vacante, iar in timp ce cozonacii erau la copt la cuptor, bunicile noastre pregateau ouale pentru a le rosi.
In prezent, din ce in ce mai putine femei mai fac cozonaci de Paste. Acum exista diferite sortimente de cozonaci care pot fi cumparate, cum ar fi deliciosii cozonaci Royal de la Boromir, cozonacii traditionali de la Boromir, cozonacii magnum de la Boromir, iar acestea sunt doar cateva exemple.
Femeile nu mai fac cozonaci in prezent pentru ca le este mult mai usor sa comande de la Boromir Market cei mai buni cozonaci, decat sa se apuce de framantat aluatul, de copt cozonacii, si de alte cele.
In plus, fiecare cozonac de la Boromir este mai delicios decat cel facut acasa, iar avantajul este pretul. Cu banii cheltuiti pentru a cumpara ingredientele, vor fi platiti cozonacii deliciosi de la Boromir, care sunt ieftini si gustosi.
- De-asemenea, traditia spune ca romanii taie miel de Paste. Asa cum de Craciun se taie porcul, de Paste se taie mielul, iar romanii fac drob din miel pe care il au pe masa in ziua de Paste.
Asadar, exista multe traditii legate de aceasta sarbatoare, iar unii le respecta mai mult, altii mai putin. Cert este faptul ca, indiferent de ce traditii respecta romanii, acestia au pe masa de Paste atat cozonaci Boromir de diferite sortimente, cat si drobul de miel.