Interlink.ro

Ce inseamna motivele cusute pe ie?

August 21, 2018 | Author: | Posted in Clothing & Fashion
expertcompany.ro

Ce inseamna motivele cusute pe ie?Orice ie romaneasca este caracterizata de simboluri si de motive geometrice si florale specifice. Toate acestea difera in general in functie de zona in care a fost facuta si purtata o anumita ie insa in general toate se refera la viata omului pe pamant si au rolul de a aduce norocul si bunastarea in viata celui care o poarta. In sensul acesta sunt folosite anumie cusaturi alese cu mare atentie de cea care a cusut ia, si aceste modele nu sunt puse la intamplare si din considerent pur estetice asa cum toti au tendinta sa creada.

Pentru a vedea un model absolut interesant de ie, click aici. Te vei indragosti iremediabil de aceasta ie speciala si eleganta care se integreaza rapid si usor intr-un numar foarte mari de tinute si abordari vestimentare.

Costumul popular reprezinta un document artistic unic, social si istoric. Costumele populare sunt prezentate diferit in functie de zone dar au o structura unitara cand vine vorba despre materia prima din care sunt facute piesele, croiala si ornamentatia dar si culorile. Cand vine vorba despre culori este evident de ce toate iile foloseau aproximativ aceleasi culori si raspunsul sta in faptul ca se foloseau doar coloranti naturali in perioada respectiva deci gama cromatica nu avea cum sa fie foarte variata.

Cel mai des pe ii sunt folosite motivele stravechi, cele florale si cele geometrice.

arsis.ro

Motivul romanesc care era prezent pe orice obiect variaza tinand cont de utilizarea data de piesele brodate. Iile erau purtate ca obiect de podoaba dar si pentru utilizarea zilnica in vestimentatie. In cazul iilor pentru uz curent si pentru imbracamintea de sarbatori cum sunt camasa, pieptarul pentru barbati si cojocul, erau folosite motivele in componentacarora intrau florile, figurile geometrice si abstrace, animalele, elemente cosmice si toate erau realizate intr-o forma stilizata.

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii utilizau haine brodate care aveau simboluri cu semnificatii foarte importante pentru ei. De asemenea, erau diferentiate zone geografice de provenienta, anumite preocupari personale ale celui care purta ia, statutul social pe care il avea posesorul, situatia familiala etc.

Iile erau brodate pe fata, pe maneci sau pe spate, aceste simboluri avand rolul de a invalui in mod protector persoanele care au iile tinand ghinionul si raul departe. Printre cele mai comune simboluri utilizate se pot vedea spiralele si spirala dreapta, crucea, soarele si coarnele de cerb, liniile curbe, drepte, duble si liniile cu dreptunghi, liniile ondulate, copacii si ramurile, fiecare din ele avand si semnificatii speciale.

Spirala reprezinta in mod normal eternitatea si trecerea timpului, fiind semnul universal al vietii si al perenitatii acesteia dar si al energiei. Simbolul acesta este folosit din perioada culturii din Cucuteni. Sursa de viata a fost redata cu ajutorul spiralei, un simbol al fecunditatii. De asemenea este si un semn dual, reprezentand si femeile si barbatii simultan dar si intunericul si lumina. Crucea este reprezentativa pentru credinta oamenilor in Dumnezeu iar croiala iei are forma de cruce.

Liniile sugereaza moartea, intreruperea vieti iar iniile verticale simbolizeaza viata. Liniile care sunt ondulate usor fac trimitere la puritate.

Article Source

Be Sociable, Share!

Author:

This author has published 301 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.