Interlink.ro

Ce este leasingul auto operational?

November 11, 2015 | Author: | Posted in Auto & Motor, Auto, Moto

Ce este leasingul auto operational?Multi au auzit de conceptul „masina cumparata in leasing”, dar putini, poate, stiu care e diferenta intre leasing operational auto si leasing financiar auto.

Conform legii, la finalul unui contract de leasing operational, clientul masinii nu are obligatia sa cumpere masina de la finantator, putand s-o returneze.

O definitie mai tehnica spune ca leasingul operational auto reprezinta transferul dreptului de folosinta de la proprietar la utilizator a bunului inchiriat pentru o perioada si kilometraj determinate. In schimbul acestei intelegeri, utilizatorul se va angaja sa faca o serie de plati lunare sub forma de chirii.

Spre deosebire de un contract de leasing operational auto, in cazul leasingului financiar auto, clientul devine proprietar dupa ce achita valoarea reziduala a masinii. Ca definitie legislativa, valoarea reziduala este suma platita de utilizator la terminarea contractului, odata cu ultima rata, in cazul in care acesta isi exercita optiunea de cumparare a bunului.

arsis.ro

De ce ar alege clientii o solutie de leasing operational auto, in care masina nu devine proprietatea lor la finalul contractului, in dauna unei solutii de leasing auto financiar?

Mai ales ca stim din experienta civica ca romanului ii place sa fie proprietar. In acest ultim caz, utilizatorul nu are nicio obligatie de achizitie, dar poate cumpara masina sau poate prelungi contractul.

Aceasta alegere se face in functie de nevoile si asteptarile clientului. Un client care nu doreste sa devina proprietar la finalul contractului de leasing, fiind interesat de alte aspecte al contractului, va alege o solutie de leasing operational.

In acest caz, clientul poate schimba masina cu una noua la finalul perioadei contractuale, prelungind contractul de leasing operational.

Totodata, in aceasta situatie, clientul va achita rate care reflecta obiectiv utilizarea masinii. Trebuie mentionat ca rata este calculata tinand cont de rulajul anual si de durata contractului dintre parti.

In rata de leasing sunt incluse asigurarile masinii, eventuale reparatii sau chiar schimbarea anvelopelor daca este cazul. Pe romaneste spus, clientul inchiriaza masina pentru o perioada mai mare, cheltuielile fiind suportate de compania de leasing.

De exemplu My Car Leasing Solutions, ofera clientilor posibilitatea de a semna contracte pe 57 de luni, cu dobanda fixa in euro pe toata aceasta perioada. Firma ofera posibilitatea de a conduce autovehiculul dorit in 48 de ore de la depunerea solicitarii de finantare.

Inceperea contractului presupune un avans de 10% din valoarea de achizitie a autovehiculului, platit de de beneficiar. Avansul platit catre My Car Solutions este personalizat in functie de client, in urma unei analize de risc.

Pentru ca leasingul operational nu presupune plata niciunui avans, rata lunara platita este de ce mai multe ori mai mare fata de clasicul leasing financiar. Odata cu debutul crizei in Romania, tot mai multi clienti si-au indreptat privirea spre acest sector, de teama incertitudinii care plutea in piata financiara.

A fost perioada in care oamenii au fost mai atenti cu finantele personale si au recurs la inchirierea masinilor in dauna unui viitor drept de proprietate.

Multe firme de leasing operational asigura solutii full service, incluzand aici administrare, finantare si alte servicii. Acest serviciu permite companiei sa isi externalizeze partea de flota cu tot ceea ce tine de cheltuieli si mentenanta. Companiile castiga astfel timp si bani pentru ca nu se mai ocupa de intretinerea masinilor.

Article Source

Be Sociable, Share!

Author:

This author has published 199 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Additional Articles From ‘Auto & Motor’