Cat de sanatos este laptele pe care il consumam zilnic?
Cunoscut de sute de ani ca unul dintre produsele de baza in alimentatia zilnica si consumat de oameni din lumea intreaga, laptele a devenit in ultima perioada un aliment contestat atat de medici cat si de nutritionisti .
Desi produs in ferme ecologice cu aparatura de ultima generatie, recoltat cu mulgatoare speciale, incorporat in tancuri de racire lapte si prelucrat in conditii de inalta performanta, laptele nu mai prezinta siguranta pentru unii dintre consumatori, conform parerii multor specialisti.
Daca ar fi sa calculam aportul dintre avantajele consumului de lapte si dezavantajele acestuia, in mod sigur, vom descoperi ca laptele ramane in continuare un aliment benefic pentru consumul uman. Decizia in ultima instanta apartine consumatorului dar acest lucru nu ne impiedica sa prezentam atat avantajele cat si dezavantajele consumului de lapte.
Dupa cum se stie deja laptele contine multi nutrienti necesari unei dezvoltari armonioase. Printre acestia regasim: carbohidrati, vitamine, minerale, proteine si grasimi. Desi o parte dintre acesti nutrienti se regasesc si in fructe sau legume, datorita acestui amestec complex, laptele ramane un aliment important in alimentatia copiilor. Acestia ar putea refuza un consum mai mare de fructe sau legume, dar in mod sigur isi pot lua o parte din vitaminele necesare unei dezvoltari armonioase din consumul de lapte.
Conform ultimelor studii, persoanele de sex masculin care consuma in mod regulat lapte si produse lactate prezinta un risc mai scazut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
Datorita nivelului ridicat de vitamina D, laptele poate scadea riscul de cancer. S-a demonstrat ca un aport ridicat de vitamina D in organism reduce posibilitatea imbolnavirii de acesta boala.
De asemenea, conform parerii unora dintre nutritionisti, un nivel mare de calciu introdus in alimentatie prin aportul de produse lactate contribuie semnificativ la scaderea in greutate si reduce grasimea corporala.
S-a constatat, de asemenea, ca aportul de calciu obtinut din produsele lactate este mult mai eficient decat suplimentele alimentare ce contin calciu. Aceasta combinatie de proteine si calciu din produsele lactate poate imbunatati capacitatea organismului de ardere a grasimilor si poate creste rata metabolismului.
In ceea ce priveste dezavantajele consumului de lapte, anumiti specialisti afirma ca o alimentatie bazata pe lapte si produse lactate poate creste riscul de deces in cazul bolilor coronaniere iar in ceea ce priveste rolul laptelui in alimentatia copiilor, se pare ca poate reduce capacitatea de absortie a fierului in organismul uman.
Specialistii recomanda, de asemenea, prudenta in introducerea laptelui in dieta zilnica deoarece acesta contine mult colesterol si grasimi saturate fiind de asemenea si cunoscut ca unul dintre cele mai alergizante alimente.
In ceea ce priveste modalitatile de servire ale acestui produs, specialistii nu recomanda sub nici o forma consumarea laptelui crud. In aceasta stare, laptele poate contine bacterii si microorganisme daunatoare pentru organism. Prelucrat prin pasteurizare, laptele devine mult mai sigur pentru consum.
Asadar parerile specialistilor difera iar controversele starnite pe acest subiect sunt nenumarate. Laptele este si in ziua de azi atat subiect pentru diferite studii cat si sursa importanta de hrana pentru consumatori. Evident ca si in cazul oricarui produs, consumat in cantitati excesive nu poate face bine dar decizia finala ramane a consumatorului.
Este bine sa cunoasteti si sa puneti in balanta atat avantajele cat si dezavantajele consumului de lapte inainte a de a-l introduce in dieta zilnica. Daca considerati ca laptele din sursa animala prezinta prea multe riscuri puteti opta pentru laptele de origine vegetala. Indiferent ce decizie veti lua, nu uitati ca o alimentatie echilibrata inseamna un organism puternic si o sanatate de fier.
In cazul in care sunteti de cealalta parte a baricadei in calitate de producator de lapte si sunteti in cautarea unor echipamente care sa sporeasca productivitatea in ferma de vaci va recomand sa vizitati http://tancurideracirelapte.blogspot.com . Aici veti gasi atat o echipa de specialisti care va pot ajuta cu sfaturi utile cat si echipamente moderne pentru prelucrarea laptelui.
Alte stiri actuale :
1. Cat de mult lapte bei? Atentie, iti poate salva viata!
2. 7 alternative sanatoase la cafea. Vezi cu ce te poti revigora!
3. O nouă perioadă de depuneri pentru tancurile de lapte
4. România este pe ultimele locuri în UE la consumul de lapte de vacă ambalat
5. Mai puţin lapte colectat de unităţile specializate
6. Normele europene ne vor lasa fara lapte de vaca autohton. Fermierii renunta la bovine si cresc oi pe mult mai putini bani

Author: Vasile Savu
This author has published 301 articles so far. More info about the author is coming soon.