Aspectele şi utilizarea corectă a unui polizor de banc
Doreşti să ascuţi scule precum dalte, cuţite sau altele ? Sau să dai o anumită formă unei piese din metal ? Sau, poate, te gândeşti la şlefuirea lemnului ?
Numitorul comun al tuturor acestor operaţii este unealta: polizorul de banc. Dar ce este acesta? Cum funcţionează şi câte tipuri există? Şi, mai ales, cum este folosit în condiţii de siguranţă? Voi încerca să răspund acestor întrebări în următorul articol.
Aspecte tehnice şi de siguranţă
Definiţie
Un polizor de banc este un tip de mașină de polizat, utilizată pentru acționarea roților abrazive. Un polizor de piedestal este o versiune similară sau mai mare a polizorului, care este montat pe un piedestal, care poate fi înșurubat pe podea sau poate sta pe picioarele de cauciuc.
Aceste tipuri de mașini de măcinat sunt utilizate în mod obișnuit pentru măcinarea manuală a diferitelor unelte de tăiere și pentru a efectua alte polizării brute.
Viteza de operare
Roțile vin cu valori nominale maxime RPM (rotaţii pe minut) tipărite pe etichetă . RPM-ul polizorului trebuie să fie egal sau mai mic; „vitezele maxime de funcționare indicate pe eticheta roții nu trebuie niciodată depășite”. Excesul de viteză al unei roți abrazive îl face să explodeze, ceea ce poate răni sau ucide operatorul așa cum ar fi un foc de armă.
Protecţiile roţilor
Protecțiile roților servesc la interceptarea fragmentelor unei roți care explodează, împiedicându-i să omoare oameni sau să deterioreze împrejurimile. Acesta este motivul pentru care rularea unui polizor fără protecții este interzisă.
Părţile şi periferia roţii
Polizarea este interzisă pe partea unei roți tipice (în formă de disc), care este proiectată pentru măcinarea numai la periferie. În caz contrar, riscul de explozie a roților amenință. Unele șlefuitoare pentru scule și tăietoare au roți în formă de cupă concepute pentru a poliza lateral.
Legătura material-roată
Roțile tipice de pe majoritatea polizoarelor de bancă sunt roțile cu legătură vitroasă. Lucrează cel mai bine pentru a-și îndeplini sarcina intenționată, dar în mod inerent prezintă un risc de crăpare. Roțile abrazive concepute pentru oțel nu trebuie utilizate pentru măcinarea metalelor mai moi, cum ar fi aluminiul.
Metalul moale se adăpostește în porii roții și se extinde ulterior odată cu căldura polizării. Acest lucru poate desprinde bucăți de roată, provocând răni utilizatorului.
În funcție de felul și gradul roții de șlefuit, un polizor de banc poate fi utilizat pentru ascuțirea uneltelor de tăiere, cum ar fi bițele pentru unelte, burghiele, daltele și burghiele. Mai mult, poate fi folosit pentru a modela grosier metalul înainte de sudare sau montare.
O roată de perie de sârmă sau roți de șlefuire pot fi schimbate cu roțile abrazive pentru a curăța sau lustrui piesele de prelucrat. Roțile de șlefuire rigide pot fi, de asemenea, folosite atunci când debavurarea este sarcina la îndemână. Unele mașini de tamponat (tampoane) sunt construite pe același concept ca și polizoarele de bancă, cu excepția carcaselor mai lungi și a arborilor cu roți de polizare în locul roților de polizare.
Polizoarele de bancă sunt echipamente standard în atelierele de fabricare a metalelor și în atelierele de mașini, la fel ca polizoarele manuale (cum ar fi polizoarele unghiulare și polizoarele de matriță).
Concluzie
Acestea fiind spuse, putem observa că utilizarea unui polizor de banc necesită multă atenţie şi precizie. Este u unealtă foarte importantă, dar care poate fi şi periculoasă.

Author: Vasile Savu
This author has published 301 articles so far. More info about the author is coming soon.