Interlink.ro

Arhitectura vernaculara si arhitectura antica

December 28, 2015 | Author: | Posted in Arta, Business Products & Services

Arhitectura vernaculara si arhitectura anticaConstructia a evoluat prima data din dinamica dintre nevoi (adapost, securitate, etc.) si materialele efective de constructie. Pe masura ce culturile umane s-au dezvoltat si cunoasterea a devenit formala prin traditiile orale si diferite practici transmise, fenomenul de constructie a devenit o meserie, iar ahitectura este numele dat celor mai inalte forme ale acestei meserii.

Este recunoscut in mod general ca succesul arhitectural a depins de la inceputuri in mare masura de incercari si greseli, progresiv, prin mai putine incercari si replicari pe masura ce rezultatele intregului proces se dovedeau satisfacatoare. Asa numitul termen de “arhitectura vernaculara” se dezvolta inca, in multe zone ale lumii. Cladirile vernaculare constituie cea mai mare parte din “lumea construita” pe care oamenii o experimenteaza zilnic.

Asezamintele umane timpurii erau in mare parte rurale. Datorita surplusurilor aparute in productie, economiile au inceput sa se dezvolte, ducand la fenomenul urbanizarii. Apar astfel, asa numitele zone urbane, care au crescut si s-au dezvoltat rapid asa cum ar fi Catal Hoyuk in Anatolia sau Mohenjo Daro pe valea Indus, in Pakistan.

Arhitectura antica.

arsis.ro

In multe civilizatii antice, cum ar fi cele din Egipt si Mesopotamia, arhitectura si urbanismul reflectau implicarile constante ale divinului si supranaturalului in societatea de zi cu zi. Multe constructii erau astfel concepute, pentru a reprezenta cat mai bine zeitatile sau puterea politica de drept divin.

Arhitectura si urbanismul civilizatiilor clasice, asa cum ar fi cea romana si greaca au evoluat practic din idei civice si nu din idei empirice sau religioase, astfel ca un nou tip de cladiri a aparut.

Stilul arhitectural s-a dezvoltat din ordinele clasice. Prin ordine clasice intelegem stilurile antice de arhitectura, fiecare diferit de celelalte prin proportii si profiluri caracteristice, putand face cel mai bine diferentele dintre acestea atunci cand observam stilurile coloanelor folosite la temple, constructii, etc.

Ordinul arhitectural al unei cladiri poate fi considerat astfel, ca un echivalent al cheii muzicale din muzica clasica sau al gramaticii intr-o lucrare scrisa.

Textele despre arhitectura au fost scrise si au inceput sa apara inca din antichitate. Aceste texte prezentau atat diferite sfaturi, precum si prescriptii formale si canoane. Cateva exemple de astfel de canoane se pot gasi in scrieri din secolul 1, scrierile arhitectului Vitruvius. Cateva dintre cele mai importante canoane arhitecturale timpurii, sunt religioase.

In Asia, cele mai vechi scrieri despre arhitectura ii apartin lui Kao Gong Ji din China, in secolele VII-V inainte de Hristos. In India exista deasemenea celebrele “Shilpa Shastras”. Tipurile de arhitectura din diferitele parti ale Asiei s-au dezvoltat pe linii diferite fata de cele din Europa.

Astfel, arhitecturile de tip Budist, Hindu sau Sikh au caracteristici aparte. Arhitectura budista in mod particular, a aratat si o mare diversitate regionala. Arhitectura de temple de tip hindu s-a dezvoltat cu incepere din secolul III inainte de Hristos si a fost guvernata inca de la inceputuri de concepte dezvoltate de Shastras, cu exacerbarea expresiei macro-cosmice si micro-cosmice.

In multe tari din Asia, religia pan-teista a condus la forme de arhitectura cu design specific. In Romania, puteti intra pe firma de constructii Cluj, pentru a vizualiza diferite concepte arhitecturale moderne, cu o estetica deosebita.

expertcompany.ro

Article Source

Be Sociable, Share!

Author:

This author has published 234 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.