Alimentarea cu apa de la un put
Reteaua de alimentare a unui boiler tank in tank poate fi reprezentata atat de cea stradala cat si de un put sau o fantana.
Un boiler tank in tank racordat la o pompa care sustrage apa din put prezinta un sistem de filtrare bine pus la punct.
Un boiler tank in tank are un rezervor de acumulare cu un anumit volum. Produsul boiler tank in tank functioneaza pana la o temperatura limita.
Particularitatea acestui dispozitiv consta in faptul ca pe langa incalzirea apei menajere mai furnizeaza si caldura prin stocarea apei incalzite; practic in cadrul sistemului de incalzire preia mecanismul de functionare a unui puffere. Sursa de alimentare cu apa este foarte importanta pentru orice dispozitiv care se bazeaza pentru a functiona pe acest lichid. Unitatile de masurat in care se exprima continutul substantelor din apa sunt: mg/l, ppm (parti pe milion) si ppb (parti pe bilion) pentru parametric chimici, cu unele exceptii; org/l pentru microorganisme; grade pentru duritatea apei. Pentru conceperea unei captari in apa subterana trebuie cunoscute simultan, la un grad de cunoastere bun, elementele de calitate a apei si cantitatea disponibila de apa.
Calitatea apei trebuie sa fie apropiata de calitatea apei potabile sau procesul de tratare sa fie cat mai simplu. Cunoasterea capacitatii stratului se poate face prin cunoasterea caracteristicilor hidrogeologice ale stratului. In categoria acestor caracteristici amintim: grosimea stratului de apa, directia si panta piezometrica a curentului de apa, pozitia stratului in subsol si natura rocilor pana la stratul acvifer, permeabilitatea stratului, porozitatea stratului, capacitatea stratului, riscul de poluare si debitul maxim si optim al putului.
Acesti parametri se pot obtine prin realizarea de studii hidrogeologice prin foraje (gauri de mici dimensiuni – 100 – 600 mm- la adancimi de 10-600 m). In calculele ingineresti este importanta obtinerea capacitatii optime de debitare a unui put si calitatea apei din put. Curba de denivelare a putului reprezinta legatura directa, masurata, intre valoarea debitului putului si denivelarea apei din put. Are o forma speciala dupa tipul de strat (cu nivel liber sau sub presiune). Curba trebuie determinata prin cel putin trei puncte. Este curba de functionare a putului.
Serveste pentru determinarea debitului putului la care se asigura o curgere in regim permanent. In tehnica de specialitate este numita si curba de indicatie. Se obtine prin foraje executate in zona si probe de pompare (denumite si explorare-exploatare). Debitul maxim al putului reprezinta valoarea maxima a debitului pe care putul il asigura la o functionare continua, pe durata nedeterminata si cu pastrarea calitatii apei.
De regula se determina prin metode grafo-analitice cu ajutorul curbei de pompare a putului si a curbei prin care se asigura drenarea numai a apei din strat nu si a nisipului fin din stratul acvifer. Se accepta ca adca viteza de curgere a apei este sub valoarea vitezei admisibile de neinnisipare atunci putul functioneaza fara antrenarea nisipului. Valoarea se poate determina pe baza coeficientului de permeabilitate. Cu ajutorul ecuatiei de continuitate se poate calcula debitul care intre in put in functie de suprafata udata a putului (coloana de filtre in contact cu apa).
Cand calitatea apei este buna (sau usor de tratat) si dupa stabilirea marimii captarii prin proiectare, se incepe executarea puturilor. Executarea unui put se face prin forare si presupune urmatoarele etape: realizarea forajului pe amplasamentul stabilit cu metoda de lucru stabilita; adoptarea unei solutii pentru realizarea coloanei de filtru; lansarea coloanei de filtru concomitent cu umplerea spatiului dintre coloana de filtru si peretele forajului cu pietris margaritar (granul e 3-5 mm); definitivarea coloanei si a caminului de inchidere; deznisiparea putului, pomparea putului cu u debit mai mare decat cel maxim, pentru indepartarea urmelor de noroi la foraj si a nisipului fin din apropierea coloanei de filtru, pentru evitarea antrenarii nisipului cu efecte neplacute in exploatare.
Echiparea putului cu o pompa de apa adecvata precum si a echipamentului de automatizare, realizarea curbei de pompare definitive.

Author: claudiu212003
This author has published 7 articles so far. More info about the author is coming soon.